Artikel i Säffle Tidningen om skogsdagen i Åmotfors

Skogskvinnorna i Värmland, som är ett nätverk för skogsägande och skogsintresserade kvinnor, har haft en mycket lyckad och intressant skogsdag i Åmotfors.

Bilar med ett tjugotal skogskvinnor från hela Värmland samlades vid grinden till Nordic Papers fabrik. Där mottogs de av guiden Andrée Brask som hade dukat upp välkomstfika i matsalen. Ett bildspel följde som berättade om tillverkningen av papper och företagets historia och de olika delarna som ingår i koncernen. Deltagarna från Säffle kände ju väl till Nordic Paper-fabriken i Säffle med bl.a. det praktiska bakplåtspapperet, men fick se många exempel på annat som papper också kan användas till. Ny teknik utvecklas och tyger, hattar, galgar, laminat och starka bärkassar förevisades. Miljötänk med nedbrytbart material och återvinning genomsyrar det mesta. Många företag får råvaran till sina produkter från Åmotfors.

Inför studiebesöket på fabriken gäller påklädning av full skyddsutrustning. Ljudnivån är hög och det finns pappersmaskiner frå 30- och 60talet som fungerar utmärkt ännu. Råvaran som levereras av tio långtradare per dag kommer från Bäckhammar och består av pappersmassa från gran och tall som är långfibrig och stark. Stora pappersrullar är slutprodukten som sedan säljs vidare över hela världen.

Skogskvinnan Maria Andersson i Graf tog sedan över och visade en del av sin skog. Till sin hjälp hade hon Eric Gävert från Forimp som visade på nyttan med röjning och gallring och svarade på frågor. Maria har anlagt en ekplantering på 1,8 ha i en sluttning ner mot sjön. En sådan ädellövsplantering måste inhägnas, för att inte ätas upp av viltet, och det finns pengar att söka hos Skogsstyrelsen till detta. Mycket arbete ska sedan göras för att få träden till full storlek och avverkning om ca 100 år. Det gäller att röja och gallra rätt och lämna amträd till stöd. Maria vill göra något för ökad artrikedom och till kommande generationer.

Efter en läcker lunch, i det vackra vädret vid Marias stuga med underbar sjöutsikt, var det en programpunkt kvar på skogsdagen. Carl Jonas Love Almqvists skrivarstuga är granne till Marias stuga och det blev möjligt för den kulturintresserade att besöka den och lära sig mer om författaren.

Nöjda skogskvinnor begav sig sedan hemåt stärkta med nya kunskaper och rikt erfarenhetsutbyte, vilket är några av målen med nätverket.

Gerd Widing

Andrée Brask på Nordic Paper i Åmotfors visar pappersmassan som
10 långtradare per dag levererar till fabriken.

Full skyddsutrustning skulle på inför fabriksbesöket.

Eric Gävert från Forimp berättar om ekplantering och visar en
liten planta.

Papper från Åmotfors används till många produkter.

Maria Andersson i Graf berättar om CJL Almqviststugan.