Skogsstyrelsens nyhetsbrev nummer 7 / september 2024

 

Mård. Foto: Kenneth JohanssonFoto: Kenneth Johansson

Nyfiken på höstens rådgivningsträffar?
I detta nummer bjuder vi bland annat på senaste nytt om avskogningsförordningen, dukar upp ett smörgåsbord av digitala träffar och viltfoderexkursioner. Till efterrätt – en sprillans ny film om återvätning. Trevlig läsning!

Illustration av Ann Giss - avskogningsförordningen.
Illustration av Ann Giss

Avverkar och säljer du virke från din skog?
Då berörs du av förordningen för avskogningsfria produkter som börjar gälla den 30 december 2024. Förordningen innbär att virke inte får släppas ut på marknaden om inte följande krav på avverkningen är uppfyllda:

  • Inte orsakat skogsförstörelse.
  • Har skett i enlighet med lagstiftningen.
  • Omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet.

Läs mer om avskogningsförordningen

 

Virkesvälta och GROT-hög. Foto: Anna Petersson
Foto: Anna Petersson

Hur svensk biomassa från skogen klarar nya EU-krav
EU har skärpt kraven för förnybara energikällor (förnybartdirektivet).

Nu har Skogsstyrelsen lämnat över förslag till regeringen om hur Sverige ska kunna uppfylla kraven, bland annat genom en ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar.

Så kan svensk biomassa klara nya EU-krav

Ses vi digitalt snart?
Missa inte höstens digitala träffar! Först ut är två träffar om återvätning den 25 och 26 september. Veckan därpå kan du lära dig mer om Mina sidor och därefter följer träffar om bland annat lövskogsskötsel och hyggesfritt skogsbruk. Välkommen!

Till digitala träffar

Illustration av natur och teknik som sammanflätas, med texten "Digital träff" framför en stiliserad dator. Illustration gjord av Ann Giss.
Illustration gjord av Ann Giss.

Rådjur i dimmigt landskap med texten "Välkommen till Tänk Vilt, en vecka om föder till vilda hjortdjur"

Vad tyckte du om viltfoderveckan?
Under vecka 35 genomfördes en viltfodervecka med webbinarier om viltfoder. Var du en av de som deltog? Vi vill gärna ta del av dina synpunkter! Vi hoppas att du fick med dig nya kunskaper som du kan tillämpa när du sköter din skog. Utvärderingen är anonym och består av 5 korta frågor.

Till utvärderingsfrågorna om viltfoderveckan

 

En ung tall i förgrunden och deltagare till en skogsträff i bakgrunden. Foto: Amanda Overmark
Foto: Amanda Overmark

Följ med på en viltfoderexkursion!
Runt om i landet genomförs just nu exkursioner på temat viltfoder. Där får du veta mer om vilka skogsskötselåtgärder som bidrar till ökad fodermängd i skogen, och vilka positiva effekter detta kan bidra till.

Till viltfoderexkursionerna

Klipp från film om återvätning med Karin Ask. Foto: Camilla Zilo
Foto: Camilla Zilo

Två minuter om återvätning
I filmen Bra att veta om återvätning får du veta varför det är bra för klimatet att återväta vissa tidigare dikade torvmarker, hur det går till och lite om villkoren om du som skogsägare väljer att teckna avtal med Skogsstyrelsen om återvätning.

Film – Bra att veta om återvätning

Tack för att du svarade på vår enkät om nyhetsbrevet!
I juninumret av nyhetsbrevet skickade vi ut en enkät om vad du vill läsa om i nyhetsbrevet. Det var cirka 2000 personer som svarade på enkäten och 82 procent tyckte att innehållet är intressant och relevant. Tack för de många förslagen på ämnen att lyfta i kommande nummer och alla synpunkter så att vi kan göra nyhetsbreven ännu bättre! Hälsningar, redaktionen.