Foto: Mostphotos
Välkommen till Lövveckan!
Nu har du chansen att lära dig mer om att sköta lövskog. Under Lövveckan, som pågår 27 november till 1 december, kan du delta i digitala föreläsningar med landets främsta experter på lövträd. Vi tar bland annat upp lövskogens betydelse i ett förändrat klimat och vad lövträd betyder för biologisk mångfald och friluftsliv. Föreläsningarna är kostnadsfria. Läs mer om Lövveckan
Om almsplintborre och andra skadegörare
Ta chansen att höra Skogsstyrelsens skogsskadeexpert Gunnar Isacsson berätta om vilka skadegörare som angriper lövträd. Den 28 november klockan 13–14 är du varmt välkommen att delta på en digital träff. Länk till föreläsningen ligger ute från 20 minuter före start.
Lövveckan – här kommer länk till föreläsningen att publiceras.
Gunnar Isacsson. Foto: Henrik Sellin
Se filmer om lövskötsel
Det finns många olika filmer om löv och lövskogsskötsel. På Skogskunskap.se finns ett antal av dem samlade. Här hittar du filmer om skötsel av björk, ek och asp men också om blandskog. Skogskunskap.se – filmer om lövskog
Att på olika sätt få en ökad inblandning av löv i landskapet är positivt ur flera aspekter, bland annat genom att bidra till ökad riskspridning och variation. Det är också positivt för den biologiska mångfalden. Skogsstyrelsen har gjort en film om detta. Till filmen Mer löv i landskapet
Filmklipp från film om löv.
Lövträd i mix – fördelar med blandskog
Emma Holmström från SLU förklarar vad du och skogen vinner på att jobba med och prioritera lövet i blandskogen. Missa inte chansen att få nyckeln till ett lyckat blandskogsbruk. Välkommen på föreläsning den 30 november 12.30–13:30. Länk till föreläsningen ligger ute från 20 minuter före start.
Lövveckan – här kommer länk till föreläsningen att publiceras.
Foto: Lars Johansson, Mostphotos.
Vill du bli expert på löv?
Om du suktar efter kunskap på specialistnivå hittar du det mesta du behöver i skogsskötselserien. Kanske kan du bli smartare än en skogskonsulent? Här får du, för att bara nämna ett par exempel, svar på frågor som: Går det bra att stamkvista alla trädslag? Varför används aspvirke som ytterpanel i Norge men inte här?
Skogsskötselserien – Skötsel av björk, al och asp
Foto: Mostphotos
Så blev Umeå björkarnas stad
Umeå i Västerbotten brukar i folkmun kallas för björkarnas stad. Umeå på 1800-talet var en trästad. Husen var främst byggda i trämaterial och hade trätak, mest av spån, som vid tillfället för branden var fnösktorrt efter en torr vår. Så när branden startade spred den sig snabbt och effektivt. Efter storbranden planterades därför björk i staden för att minska risken för spridning av eld om det skulle brinna igen. Det var därifrån Umeå fick smeknamnet björkarnas stad.
Foto: Michael Ekstrand
Vilka egenskaper har olika lövträd?
Visste du att avenbok är det trädslag som har hårdast virke bland svenska lövträd? Medan lind är mjukast. Förr i tiden användes avenbok till bland annat mangelrullar och kugghjul, i modern tid används det till exempelvis verktygsskaft och skärbräden.
Gökyteholk i Avenbok, Foto: Ola Runfors
Webbutbildning om blandskog
Skogsbruket står inför stora utmaningar, bland annat med ökade risker för skador i takt med att klimatet förändras. Ett sätt att möte dessa utmaningar kan vara att satsa på blandskog. I webbutbildningen om blandskog vill vi inspirera dig att skapa blandskog på din fastighet.
Skogsstyrelsen.se – webbutbildning om blandskog
Foto: Camilla Zilo